Regentijd - Reisverslag uit Brusubi, Gambia van Gerrit Marskamp - WaarBenJij.nu Regentijd - Reisverslag uit Brusubi, Gambia van Gerrit Marskamp - WaarBenJij.nu

Regentijd

Door: Gerrit Marskamp

Blijf op de hoogte en volg Gerrit

04 Juli 2012 | Gambia, Brusubi

We zijn intussen een heel eind verder in de tijd, ik heb al een poosje niet meer geblogd; ik zit min of meer in een vast ritme en je maakt hier telkens zoveel dingen per dag mee, dat ik het moeilijk vind om “de krenten uit de pap” te halen. Dingetjes die ik wel interessant vind, zijn meestal de verbazingwekkende staat van de diverse apparaten, of hoe door gebrek aan materialen en inzicht, veel spullen een beetje defect liggen stof te vergaren. Van twee defecte apparaten weer een hele maken, gebeurt hier (te) weinig. Maar dat is niet interessant om hele blogs mee vol te schrijven, dacht ik zo.

In de loop van vorige maand wordt steeds meer en meer de effecten van de komende regentijd merkbaar; enorme regenbuien (steeds meer) gepaard met onweer. We hebben maar wat paraplu’s aangeschaft, omdat we een tijdje zonder auto zaten. Een ander effect van de regentijd is dat de stroomonderbrekingen steeds vaker voorkomen en veel langduriger zijn.

Vanwege de steeds meer toenemende stroomconsumptie (vooral airco’s) en het onder bemeten generatoren park, schakelt men te pas en te onpas gebieden af, om een ander gebied dan weer in te schakelen. Net voordat de regentijd begon, was er ook nog eens de melding dat men de generatoren voor groot onderhoud ook af zou schakelen, tikkie laat lijkt me. Twee dagen geleden hadden we van één etmaal, maar 2 uurtjes stroom, niet eens voldoende om alles op te laden wat intussen was leeggelopen.

Andere vervelende bijkomstigheid; de plafond ventilator doet het dan ook niet meer en daardoor is het binnen erg benauwd slapen. De lokale bevolking heeft hier minstens net zoveel last van als Europeanen, kennelijk kun je niet wennen aan klamme hitte. De oplossingen zijn; slapen op de plavuizen naast je bed of in de gang, buiten gaan liggen slapen, of regelmatig koud douchen, ook midden in de nacht. Ik heb ook een ventilator gezien die minstens 4 uur op de ingebouwde accu kan draaien.

Het wonderlijke autootje, dat we nu diverse weken hebben gehad, heb ik weer ingeleverd, in ieder geval in betere staat, dan waar in ie was. Zo vond ik de oorzaak van het niet te bedienen rechter raam ook, nadat hetzelfde raam ineens onderin de deur viel. Het takje dat er provisorisch onder was gezet lag doormidden, een hef mechaniek voor dat raam, zat er gewoonweg niet meer in.

Omdat ik al genoeg geld aan reparaties had besteed en het ding ook mijn gloedjenieuwe accu als stroombron gebruikte, heb ik het ook maar weer provisorisch hersteld. Een nieuwe zoektocht naar een mechaniekje, daar had ik even geen trek meer in. Er zitten nu 2 op maat gemaakte metalen bussen in, die het raam op zijn plaats houden.

Vervelend was wel, dat ik na het gedane klusje mijn leatherman tool op een rotsblokje had laten liggen; weg natuurlijk, maar goed; is er tenminste iemand anders blij mee en ook nog eens eerlijk gevonden. Dezelfde dag laat Jabou wat setjes van haar kleding in een taxi liggen; we zijn wat dat betreft wel aan elkaar gewaagd.

We hebben nu een andere auto zomaar te leen gekregen (dankjewel Anna) Nou ja zomaar, ze leent die auto aan niemand uit en ik wilde het eigenlijk niet gaan vragen. Ook al doe je zelf je best om de zaak heel te houden; er zijn genoeg andere auto’s op de weg die graag in contact willen komen met die van jou. Maar dankzij het verzoek van Metsje aan Anna en een scala aan reparaties in haar compound, rijden we uiteindelijk weer.

Uiteindelijk, want ook deze behoeft wat aandacht en heeft een heel recept aan extra dingetjes waar je op moet letten. Samen met de auto, kregen we ook de onderhoud monteur erbij en met hem, heb ik gisteren de auto weer aan de praat gekregen.

De dag ervoor wou hij ineens niet meer starten; wat dingetjes gecontroleerd en na aanduwen liep ie weer; conclusie; hij gloeit niet en de gloeibox werkt wel, accu heeft voldoende spanning. Volgende dag met Fabakary alle gloeipluggen gewisseld; slechts eentje deed het nog. Fa had gevraagd om tweedehandsjes vanwege de kwaliteit (de prijs ligt gek genoeg hoger) maar had “origineel” nieuwe bosch plugjes gekregen.

Na vervanging en testen, bleek ook waarom ie er liever oud spul erin zette; één van de plugjes knalde eruit en de andere had moeite om zijn buikinhoud binnen te houden. Tot nader order, rijdt de auto nu met 3 nieuwe pluggen, 1 defecte plug en 1 oude werkende plug. Wel moet ik exact 30 seconden af tellen en dan starten. Starten gaat met een knop, vanwege defect contactslot. Lichten aan/uit zetten; een hele batterij schakelaartjes die op de midden console zit. Schakelen; ouderwets tussen-gassen/ dubbel klutsen, althans tussen versnelling 2-3-4.

Het ding is lekker groot en lomp en daarom wat handiger in de diverse verkeersstromen in te voegen. En het grootste deel van de klokken winkel werkt ook, kan ik tenminste weer zien hoe hard ik rijd. Boven 70 km/h hoor je een hoge fluittoon uit het dak rek, het gaatje dat dit moet veroorzaken, heb ik nog niet ontdekt Oja; en hier werkt de claxon ook naar behoren.

Binnenkort hoop ik de bolide ook te gebruiken voor een verhuizing. Ik wil graag een compound huren voor ons. Dat betekent dat ik Jabou, haar zoontje en het andere jongetje Ibufar, dat aan haar is toevertrouwd, uit hun compound weghaal. Ik zoek dus iets dat ik kan huren en liefst voor 2 aaneen gesloten jaren.

Omdat mijn financiële toekomst nogal onzeker is, lijkt me dat voldoende tijd om iets op te bouwen. Jabou kan namelijk niet meer makkelijk terugkeren naar haar vaders compound, als ze daar eenmaal weg is. We hebben wat panden bekeken, van heel groot en kostbaar, tot iets wat heel geschikt leek, maar te ver uit de buurt lag, voor Jabou’s werkzaamheden. We zijn nog steeds zoekende, maar we hebben nog wat adressen om te checken.

Plan voor de toekomst is, om deels in Nederland (of ergens anders, volgend jaar bijv. heb ik de mogelijkheid om even in Kenia iets te doen, samen met Timloto) en deels in Gambia mijn leven voort te zetten. The Gambia College heeft in ieder geval wel ruimte voor iemand als ik en het project is ook nog niet afgerond.

Op het college is men gewend/verwend geraakt met een werkend netwerk. Dus als er na de zoveelste stroomstoring niet bijna direct weer internet is, rammelt mijn telefoon meteen. Er zijn wat vacatures in de krant voor 2 It-ers die, nadat ze een sollicitatie gesprek hebben gehad, ook nog door mij getest moeten worden. Hopelijk komt dat allemaal nog op tijd; mijn vliegticket staat vast op 27 juli en bepaalde dingen gaan hier heel traag, of helemaal niet.

Zo was de bedoeling een heel it-team klaar te stomen. Maar, omdat ik niet de beschikking had over het speciaal daarvoor ingerichte lokaal, zijn alleen de leraren nu grotendeels op de hoogte van het nieuwe systeem. Weliswaar zitten daar begaafde mensen tussen, die ook de techniek wel kunnen toepassen, maar ze zijn meestal al zeer druk met het lesgeven an sich.

Groeten Gerrit

• 04 Juli 2012 - 19:04

Reekje:

hoopelijk heb je die twee iters optijd ingewerkt voor je naar Nederland komt

groetjes van reekje

• 05 Juli 2012 - 06:44

Erik Xam Xam:

Heey Gerrit,

Goede blog. Goed de lezen dat je ondanks de niet altijd meewerkende omstandigheden toch de dingen redelijk voor elkaar hebt! Ook mooi dat je toekomstplannen langzaam maar zeker vorm beginnen te krijgen. Volgendjaar wil ik je weer graag vergezellen in Gambia om als team het een en ander te doen (evt ook los van GFA) het begint alweer te jeuken als ik je verhalen lees...

Maar ik ben ook blij je binnenkort weer te mogen verwelkomen in Nederland, want ik heb je met momenten best wel gemist als mn goede maatje!

Geniet nog van je laatste weken! en doe svp de hele gambiaanse family de groetjes van mij (inclusief Metsje en Anna uiteraard!

Groet van Erik.

• 07 Juli 2012 - 15:46

Petra:

Hoi Gerrit,

Wat ene gedoe met die auto´s he! Vandaag is Alhagie hier aangekomen en heb het er met hem ook nog even over gehad. Is het de compound die je gezien had in Brusubi toch niet geworden. Ik wens je succes met het zoeken van een leuke plek en groetjes aan Jabou!

• 09 Juli 2012 - 08:57

Hans:

Hallo Gerrit.

Het was weer leuk om jou blog te lezen. Je hebt weer heel wat meegemaakt, problemen en storingen verholpen, en voor je weet is vrijdag 27 juli. Leuk om te lezen dat de relatie met Jabou een vaste vorm heeft aangenomen. Dus even terug in Nederland, en weer druk bezig met plannen uit te werken voor een terugkeer naar Gambia.

Gerrit, succes met alles wat je doet, goed werk jongen!!

Vr.gr.
    Hans